11 Aralık 2011 Pazar

Zaman'dan 'ibretlik' yalan


Zaman Gazetesi'nin dün birinci sayfadan verdiği Şemdinli'de bulunan ve 2 HPG'liye ait olduğu belirtilen kemiklere ilişkin "PKK'dan 'ibretlik' gözdağı: 2 militanı diri diri yaktılar" başlıklı haberin yalan olduğu ortaya çıktı.
HAKKARİ - Son dönemde yapılan ve hükümete yakın birçok medyada yer bulan yalan haberlere her gün yenisi ekleniyor. Köylerinde gözaltına alınan ve savcılığa bile çıkarılmadan serbest bırakılan sıradan yurttaşları "PKK'nin bombacısı yakalandı" şeklinde haberleştiren, polis tarafından alındıktan sonra savcılıkça bırakılan baba ve iki oğlunu "Bombacılar suç üstü yakalandı" diye yansıtan, yine gözaltına alınan her sıradan yurttaşı, "PKK'nin üst düzey sorumlusu" diyerek psikolojik savaşın gereğini yerine getiren gazetelerin haberleri yayınlanır yayınlanmaz ilgili kişiler tarafından yalanlanmasına rağmen, söz konusu haberler yapılmaya devam ediliyor.

Zaman Gazetesi'nin, en son İbrahim Ökür ve Mehmet Güngör imzasıyla birinci sayfadan yayınladığı "PKK'dan 'ibretlik' gözdağı: 2 militanı diri diri yaktılar" başlıklı haberin yalan olduğu ortaya çıktı. Şemdinli'de bulunan ve 2 HPG'liye ait olduğu belirtilen kemiklere ilişkin haber yapan gazete, henüz ortada hiçbir otopsi raporu yokken ve olayın ne zaman meydana geldiği konusunda hiçbir bilgi yokken, 2 kişinin Kazan Vadisi olayından sonra öldürüldüğünü ileri sürdü. Ancak köylüler, Zaman Gazetesi'ni yalanlayarak, söz konusu 2 kişinin 21 Eylül yani 22-24 Ekim tarihleri arasında meydana gelen Kazan Vadisi'ndeki olaydan tam bir ay önce Çevre (Bayi) Köyü'ne yönelik bombardımanda parçalanarak yaşamlarını yitirdiğini belirtti.

Köy 3 gün bombalandı 

Cenazelerin bulunduğu Şemdinli İlçesi'ne bağlı Çevre (Bayi) Köyü'nün Çarçela olarak bilinen alanının Kazan Vadisi'ndeki olaydan tam bir ay önce 21 Eylül tarihinde 3 gün boyunca yoğun bombardımana tabi tutulduğunu ve bombardımanda köy camisinin de hedef alınarak yerle bir edildiğini söyleyen görgü tanıkları, 2 HPG'linin de söz konusu bombardımanda caminin yanında yaşamını yitirdiğini ve defnetmek istemelerine rağmen, "yasak bölge" olduğu için bir türlü köye giremediklerini bildirdi.

Hayvanlar da telef oldu 

Can güvenliği nedeniyle ismini vermek istemeyen görgü tanığı, bombardıman gününü şöyle anlattı: "Bayi Köyü 2004 yılında askerlerin baskısı üzerine boşaltılmıştır. Bayi köyünde tek sağlam kalan köy camisi de 21 Eylül'deki uçakların bombalaması sırasında yerle bir olurken, caminin yanında bulunan 2 HPG'li burada yaşamını yitirdi. Aynı bombalama sırasında köyde bulunan 4 katır da öldü. Yaşamını yitiren HPG'lilerin iddia edildiği gibi yanmadığı ancak parçalandığını duyduk. Cenazeler köylülerin bölgeye girememesi ve askerlerin de bölgede olmaması nedeniyle bugüne kadar bekletildi. Bombalama sırasında çok sayıda geyik, kurt, tavşan ve ayı gibi hayvanlar da parçalandı. Yapılan hava saldırıları ve atılan gazlardan dolayı bölge adeta cansız alan oldu."

'Camiyi bile yerle bir ettiler'

İsmini vermek istemeyen bir başka görgü tanığı ise, şunları kaydetti: "Şemdinli saldırısından sonra uçaklar durmadı, sürekli bombalama yapıldı. Bayi köyüne yapılan bombalamada 2 HPG'linin yaşamını yitirdiğini duyduk. Cenazeleri almaya çalıştık, ancak bölge yasak bölge olduğu için giremedik. Baskından sonra gözleri o kadar kararmıştı ki köy camisini bile yerle bir ettiler. Köye girmeye çalışan birine 'İki HPG'liyi defnedebilirsen iyi olur' dedik. Ancak köye girmeye çalışan kişi yapılan top atışları nedeniyle köye ulaşamadı. Zaten bölgede ağır koku vardı. Savaş uçakları bölgeye kimyasal bile atmış olabilir."

'Korucular ve askerler köye gidip kemikleri aldı'

Olayın üzerinden 3 ay geçmesinin ardından geçtiğimiz hafta köy muhtarı ve korucuların da aralarında bulunduğu askeri birlik, Bayi Köyü'ne giderek 2 HPG'liye ait cenazeleri alıp Şemdinli'ye getirdi. Şemdinli Devlet Hastanesi'ne getirilen 2 kişiye ait kemikler, daha sonra Malatya'ya gönderildi. Önceki gün BDP Malatya İl Başkanı Gaffar Bayram ve MEYA-DER Genel Başkanı Hüseyin Kuğu, savcı ile yaptıkları görüşmede de savcı, 2 kişiye ait olduğu belirtilen kemiklerin Eğitim ve Araştırma Hastanesi morgunda bekletildiğini iletmişti. DİHA

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder