6 Aralık 2011 Salı

KÜRT ÖZGÜRLÜK HAREKETİNİN ANA UNSURLARI

Tarih, toplum ve ulus anlayışının soyut ve şematik düzeyde elealınışı, program ve örgüt yapısına da olduğu gibi yansımak duru-mundaydı. Başlangıçtaki katılımın gelişmiş bir ulus ve sınıf kişili-ğinden yoksunluğu, yoksul köylü kökenliği, pratik-politik deneyim-den geçmemiş olması, kadro olarak da cılız bir bileşimi kaçınılmazkılmaktaydı. Türkiye soluna hakim olan sosyal şovenizmin Kürt so-rununda hakim oluşu, bunun ters ucu olan Kürt ilkel ve burjuva mil-liyetçiliğinin güçlü etkileri, çıkış koşullarını daha da zorlaştırmak-taydı. Bütün bu ideolojik ve pratik koşulların yanlışlıklarına ve ye-tersizliğine rağmen, Kürt olgusu ve sorununun yaşadığı büyük boş-luk, sınırlı bazı çabalarla güçlü bir doğuş ve gelişmenin yaşanması-na yol açtı. Doğuşu ve gelişiminin gücü ustalıktan ve gelişkin bir ör-gütsel yapıdan ileri gelmiyordu. Sorunun sahibi yoktu. Sahip çıkış,sınırlı ve özlü çaba, gerekli patlamayı yapabilmiştir. Bu yönüyle pey-gamber hareketlerine daha çok benzemektedir. sa’nın on iki havari-sinin zorbela bir araya getirildiği bilinmektedir. Çevrede mucizebekleyen yoksullar bulunmaktadır. Buna rağmen tarihin en büyükinanç ve irade hareketi gerçekleşmiştir. PKK’nin en çok bu havarilerhareketine benzemesi, biraz da Ortadoğu’nun genel mistik yapısın-dan ötürüdür. Batı’nın çağdaş örgüt yapıları Ortadoğu için modelolamaz. Tarih ve kültürel kimliğin oldukça farklı olması, örgüt ve ey-lem yapısına da yansıyacaktır.Türkiye’de tarikatçılığın hızlı geliş-mesinin bir nedeni de bu özelliklerde gizlidir
Denilebilir ki, PKK bu anlamda yarı modern bir sosyalist yapılan-ma ile yarı klasik bir Ortadoğu kimlik sentezi olarak vücut bulur. Birnevi Doğu-Batı sentezinin sembolik ifadesidir. Gücünü de, güçsüz-lüğünü de bu sentezden almaktadır.PKK’nin Doğu-Batı sentezinde en ciddi yönü, özgünlüğü veinançlı yaklaşımıdır. Herhangi dogmatik bir merkeze bağlılığı yok-tur. Ucuz hayaller beslememektedir. Dürüst ve cesur insanları esasalmaktadır. Hiçbir mensubuna kişisel çıkar, prestij vaat etmemekte-dir. Doğruya, adalete, güzelliğe kapıları açık ve özgür bırakan bir tu-tum içindedir.Yaşamda eşitliği ve emeğe saygıyı esas almaktadır.lerledikçe, toplum asıl bu özellikleri gözleriyle gördükten sonra, örgütlenmeyi sahiplenecektir. Ne dediklerinden çok, nasıl yaşadıklarıçok çekici bulunacaktır. lk gelişme hızını ve karakterini veren buözelliklerdir. Fakat esas zayıf yönleri de, bu özelliklerin kendi başı-na yetmediği ortaya çıktığında kendini gösterecektir.
Hareket büyüyüp dar bir grup hareketi olmaktan çıkınca, ciddi yö-netim sorunlarıyla pratik sorunların baş göstermesi, yetersizliklerihızla açığa çıkarıyordu. Tam bu sırada düzen güçlerinin yüklenmesi,bir bakıma çeliğe su verme rolünü oynadı. Bilinen dışarıya çıkış,hem Türkiye-Anadolu, hem de Kürdistan ve Ortadoğu tarihindeönemli bir aşamayı beraberinde getirdi. Dünya dengelerinin şiddetlibir çatışma içinde olduğu bir dönemde Suriye, Filistin, srail ve Lüb-nan’ın koşulları gelişme için fırsat sunuyordu. Ardından patlayanran Devrimi ve ran-Irak Savaşı ortamı daha da elverişli hale getiri-yordu. Türkiye’deki 12 Eylül darbesine varış koşulları ve darbeyi dı-şarıda karşılayış, avantaj oluşturuyordu. Doğuşun erken ölümle so-nuçlanması veya çok farklı koşullarda başka tür sınırlı bir örgüt gibikalınması beklenirken, bilinen 15 Ağustos süreci başladı. Bu süreçde başlangıçta sanıldığı gibi çok planlı olmayan, kendiliğinden yönüağır basan bir atılımdı. Buna rağmen sonuçları büyük oldu. PKK Ön-derliği ve mensupları başta olmak üzere, kimsenin tahmin etmediğiyeni bir gelişim süreci ortaya çıktı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder